V Kulturni dom Črnomelj prihaja KD Loški oder iz Škofje Loke z odlično komedijo Hamlet v vasi Spodnja Mrduša, režiserja Dejana Spasića.

Gre za najboljšo amatersko predstavo leta 2023, ki je prejela dve največji priznanji za amaterska gledališča pri nas:

  • Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo 36. Čufarjevih dni v letu 2023 in
  • Matička za najboljšo predstavo v celoti na 61. Linhartovem srečanju 2023.

Brešan z veliko mero humorja, a tudi tragičnosti, ki se na silovit način razpre v koncu igre, prepleta tri plasti dogajanja. Prva je ideja partijskega sekretarja Bukovca, da bi preprosti kmetje in delavci zaigrali Tragedijo o Hamletu, danskem kraljeviču, ki jo mora proti svoji volji prirediti učitelj Škufca, edini izobraženec v tej od boga zapuščeni vasi iz dalmatinske Zagore, kjer prebivalci v boju za golo preživetje, nimajo veliko posluha za kulturo. Druga plast je zgodba o tem, kako vaška partijska funkcionarja Bukovec in Maček v zapor spravita očeta Jožka Skoka, z lažno obtožbo, da je poneveril zadružni denar. Tretja plast te gre v igri pa temelji na ljubezenski zgodbo Jožka in Anice, hčerke tretjega vaškega oblastnika, Franca Purgerja. Vse tri plasti so od prizora do prizora vedno bolj prepletene in pred gledalčevimi očmi se odpre nešteto, tudi za naš čas relevantnih vprašanj o tem, kdo rabi »kulturno prosvetljevanje« in kaj v resnici pomeni za preproste Mrdušane kultura ali »kultura«, ki naj bi jo udejanila po(ne)srečena predelava tragedije o Hamletu.

Igrajo: Matej Čujovič, Blaž Vehar, Maja Demšar, Jan Bertoncelj, Gregor Gartner, Irena Kožuh, Bojan Trampuš, Gašper Murn, Matjaž Eržen, Petra Kalan, Alenka Okorn, Janez Justin, Dane Jemc

Vstopnina: 10 €

dogodki_december_2023