Šeste Dneve zeliščarstva v Beli krajini 2022 smo organizirali Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice, izobraževanje Alenka Kukman, Čebelarstvo Žagar, Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Mladinski center BIT. Potekali so v času od 26. septembra do 1. oktobra 2022 v Črnomlju, Metliki in Semiču.

Kot uvod v dneve zeliščarstva je bilo izvedeno predavanje Natalije Pelko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, o pridelavi in uporabi cvetočih zdravilnih rastlin. Za otroke, učence in dijake so mentorji delavnic Alenka Kukman, Minka Kočevar, Slavko Žagar in Jani Gačnik pripravili delavnice o zeliščih, izdelkih iz zelišč, pestrosti sadnih vrst in vpliv le-teh na njihovo zdravje.

Osrednji dogodek Dnevov zeliščarstva v Beli krajini je bil v soboto, 1. oktobra 2022 pri Kulturnem domu Črnomelj. Začel se je s predavanjem strokovnjaka Rajka Vidriha iz Biotehniške fakultete iz Ljubljane, ki je spregovoril o tehnološkem postopku izdelave kisa. Po predavanju je potekalo dogajanje z zeliščarskimi delavnicami tako za otroke kot odrasle, sejem izmenjave semen in sadik in tržnica lokalnih ponudnikov. Na tržnici so se predstavili: Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice Alenka Kukman s. p., Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Sadjarstvo Škof, Čebelarsko društvo Črnomelj, Društvo LAN Bela krajina, Oljarna Pečarič, Kmetija Pavlovič, Čebelarstvo Žagar, Zeliščna kmetija pod Hrelenom, Društvo kmečkih žena Črnomelj, Društvo kmečkih žena Griblje, Grm Novo mesto in Svetovalno središče Pokolpje, ZIK Črnomelj.

Na delavnici Nariši zelišča in izdelke iz zelišč so ustvarjali likovna skupina Ivanjščice, mladi likovniki iz osnovnih šol in uporabnici Varstveno delovnega centra Črnomelj. V spodnji avli Kulturnega doma Črnomelj pa so si obiskovalci lahko ogledali razstavo likovnih izdelkov otrok enote vrtca pri OŠ Dragatuš, razstavo vezenin z motivi divje rastočih orhidej članic študijskega krožka Orhideje in vezenine ter izdelke, ki so jih ustvarili udeleženci programa socialna aktivacija ZIK Črnomelj.

Dneve zeliščarstva v Beli krajini smo prvič pripravili leta 2017 na pobudo ponudnikov zelišč in izdelkov iz zelišč, ki so se na ZIK-u Črnomelj usposabljali v programih nacionalne poklicne kvalifikacije zeliščar, ekološki kmetovalec, predelovalec sadja na tradicionalen način in programih prehranske samooskrbe.

CELOTEN PROGRAM DNEVOV ZELIŠČARSTVA (pdf; 1,811 kB)

Novica o dogodku