Novo v kinu Črnomelj

dsc_6940
Nov digitalni kinoprojektor v preurejeni kinokabini

Kino v Črnomlju ima dolgo tradicijo, saj prve kino predstave segajo v trideseta leta, ko so se predvajali nemi filmi ob spremljavi žive glasbe. Med drugo svetovno vojno je bil črnomaljski kino edini delujoč kinematograf na osvobojenem ozemlju.

Prvi filmi so se predvajali na kino aparaturah, ki jih je poganjalo oglje, sledijo jim ruski kinoprojektorji od leta 1953 do leta 1999, ko jih nadomesti sodobnejši dolby digital projektor Wassmann.

Kino Črnomelj je v mesecu februarju 2015 izvedel digitalizacijo kinematografa in zamenjavo filmskega platna. Projekt digitalizacije Kina Črnomelj sta sofinancirala Občina Črnomelj in Slovenski filmski center, Javna agencija.

Črnomaljski Kino vodi filmski program za vse tri belokranjske občine, sledi novostim svetovne filmske produkcije in želi ustreči okusom vseh generacij.

Art kino mreža Slovenije

Kino Črnomelj je od leta 2010 član Art kino mreže Slovenije, ki združuje slovenske kinematografe ter prikazovalce kakovostnega in umetniškega filma. Naloga kino mreže je vzpodbujati povezovanje kinematografov na nacionalni ravni, kakor tudi njihovo vključevanje v evropske mreže. Art kino mreža Slovenije (AKMS) trenutno združuje 24 mestnih kinematografov iz vse Slovenije, ki prikazujejo kakovostne domače, evropske in svetovne filme in izvajajo programe filmske vzgoje. Članstvo v Art kino mreži Slovenije omogoča kinematografom prijavljanje na javne razpise Ministrstva za kulturo RS in Slovenskega filmskega centra, Javne agencije RS.

Projekt FILMSKA OSNOVNA ŠOLA Art kino mreže Slovenije je bil izbran na javnem razpisu Razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc na področju kulture, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kulturo in je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije.

Namen petletnega projekta je zagotoviti redno in sistematično izobraževanje o filmu in filmski vzgoji, spodbujati dialog med izobraževalnim in kulturnim sektorjem ter večati dostopnost do filmsko-vzgojnih vsebin.

Povezave:

Filmsko-vzgojni program za vzgojno-izobraževalne zavode

V našem kinematografu poleg rednega programa poteka tudi filmsko-vzgojni program. Program omogoča ogled filmskih projekcij in spremljevalnih dejavnosti: pogovori o filmih, ustvarjalne delavnice, ogledi kino kabine. Več informacij o programu in možnostih prijave najdete na spletni strani: Art kino mreža.

V program filmske vzgoje v AKMS (Art kino mreža Slovenije) se v šolskem letu 2018/2019 lahko vključijo vse generacije otrok in mladih. Cena vstopnice za ogled filma je enaka redni ceni šolske vstopnice art kinematografa. Za več informacij in prijavo se obrnite na: marija.miketic@zik-crnomelj.si, telefonska številka: 07 30 61 392.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Slovenski filmski center, Javna agencija RS.

ministrstvo za kulturologo sfc

Novosti v programu filmske vzgoje za vzgojno-izobraževalne ustanove za šolsko leto 2018/2019 najdete tukaj, oziroma na dnu te strani.

Europa Cinemas

europa cinemas

Kino Črnomelj je leta 2014 postal član ugledne mednarodne mreže Europa Cinemas. To pomeni, da se bo Kino Črnomelj zavzemal za:

  • spoštovanje filmske umetnosti in promoviranje filmske kulture,
  • prikazovanje višjega deleža kakovostnega filmskega programa (t.i. art kino),
  • prikazovanje višjega deleža evropskih filmov in filmov iz tretjih držav,
  • prikazovanje višjega deleža neodvisnih filmov,
  • namenjanje posebne pozornosti filmski vzgoji otrok in mladostnikov,
  • skrb za filmsko izobraževanje in vzgojo vseh starostnih skupinobčinstva.

Kinodvorana ZIK Črnomelj je prostor kulture, ki občinstvu ponuja raznolik program vrhunske kakovosti. Obiskovalci si lahko ogledajo kakovosten film, se razvedrijo ob ogledu gledališke predstave, svoje estetske užitke zapolnijo tudi z drugimi pestrimi kulturnimi prireditvami in dogodki.

Popularne filmske uspešnice ostajajo del programa črnomaljskega kina.