Uvod v šolsko leto 2019/2020 smo naredili v mesecu septembru s predavanjem Andreja Pešca in hkrati opravili vpis članov. 6. oktobra, ravno na 60. rojstni dan Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, smo praznovali 20 let delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje ZIK Črnomelj. Praznično dopoldne s pestro izbranim programom smo zaključili s slavnostno torto.

Jesen smo popestrili z dvema pohodoma in spoznali novosti v Krajinskem parku Lahinja ter preizkusili novo narejeno brv čez reko Krupo. V novembru smo pričeli z delavnicami ročnih del, kjer smo vso zimo pletli, kvačkali, vezli in šivali. Posebej se moramo pohvaliti, da smo spletli 24 parov otroških copatk in jih podarili materinski šoli. V Metliki, Semiču in Črnomlju smo pričeli z zelo obiskanim programom Telovadba za zdravje. Ljubitelji filmske dejavnosti so se vključili v filmski abonma za starejše filmofile. V kulinaričnih delavnicah smo letos pripravljali jedi iz zelišč, naredili smo dišave za dom in se naučili, kako si pomagati pri virozah in prehladih. Pred novim letom smo zaključili z začetnim tečajem računalniškega opismenjevanja, takoj po novem letu pa nadaljevali s tečajem digitalne fotografije. Naše zavzeto delo je spomladi kar za dobra dva meseca prekinila epidemija. Takoj, ko je bilo ponovno mogoče organizirati dejavnosti, smo nadaljevali s pohodništvom, zaključili tečaj digitalne fotografije, izvedli mobi delavnico in spoznali različne načine priprave zeliščnih pripravkov. Šolsko leto smo zaključili z ekskurzijo v Semič in Črešnjevec. V Semiču smo si ogledali obnovljeno cerkev sv. Štefana, kapelico sv. Male Terezike, urejeno trško jedro in učni vrt dr. Derganca, prenovljeno Muzejsko hišo, prisluhnili pa smo tudi številnim zanimivostim o kraju in prebivalcih. Po malici smo se odpeljali do Črešnjevca in si ogledali spominsko sobo v Muzeju bolnišnice Topolovec in zanimivosti domačije Škof »Šrajf«. Ravno, ko so nas obiskale prve dežne kaplje, smo se z avtobusom odpeljali proti domu.

V različne programe je bilo v šolskem letu 2019/2020 vključenih 66 članov iz vseh treh belokranjskih občin. Program smo se trudili kar najbolje izpeljati sodelavci ZIK-a, dijaki prostovoljci Srednje šole Črnomelj, prostovoljke in članice UTŽO ter zunanji sodelavci. Vsi, ki bi želeli obiskovati dejavnosti UTŽO, lepo vabljeni, da se nam pridružite in s svojimi idejami obogatite naš program.