V Prelesju, ob reki Kolpi, na domačiji Madronič je bila v petek, 16. junija 2023 zanimiva predstavitev knjige Domačija ob vodnih kolesih. Na dogodku sta Peter in Petra Madronič, avtorja knjige, predstavila družinsko zgodbo Madroničevih iz Prelesja. Skozi prigode, zanimive zapise, obujanje spominov sta obiskovalce popeljala v pretekli čas, ko so se še vrtela mlinska kolesa in je delovala žaga.

V knjigi so številni opisi raznih opravil, obogateni s slikovnim gradivom, dokumenti, fotografijami ter zahtevnimi tehničnimi risbami in skicami. Zgodovina domačije od mlina, žage do zametkov in razvoja turistične dejavnosti je primer podjetnosti in inovativnosti posameznika in družine, ki je postavila trdne temelje za gospodarski napredek Poljanske doline ob Kolpi.

Gost večera je bil dr. Božidar Flajšman, ki je v spremni besedi knjige zapisal: »Pričujoča knjiga je dragocen dokument časa, ki nam na nazoren in prepričljiv način prikazuje preteklost družine Madronič in življenje ljudi v času, ko je bil človek odvisen od naravne sile vode. Hkrati nas tudi opozarja da so kakovostni odnosi do narave in med ljudmi ključnega pomena za prijazno, bogato in človeka vredno življenje.«

Dogodek so obogatili s kulturnim program folklorna skupina Polančki pod mentorstvom Mire Madronič in glasbenik Marko Simčič. Program je vodil Tadej Fink.

Dogodek so organizirali ZIK Črnomelj, Kulturno, turistično in športno društvo Stari trg ob Kolpi in Krajevna skupnost Stari trg ob Kolpi.