Na ZIK Črnomelj bomo v sklopu Centra medgeneracijskega učenja in projekta Starši staršem organizirali sklop brezplačnih predavanj na temo vzgoje in življenja:

10. 10. 2023, 17.00 | Mala dvorana KD Črnomelj

Sabina Prah: NIMAM ČASA IZGORETI

Univerzitetna diplomirana psihologinja, doktorica aplikativnih psiholoških študij, akreditirana kognitivno-vedenjska terapevtka in certificirana učiteljica čuječnosti bo spregovorila o izgorelosti in načinih, kako jo preprečiti.


12. 10. 2023, 18.00 | Ljudska univerza ZIK Črnomelj

Dr. Anita Grbić: ABECEDA ZASVOJENOSTI

Izobraževalno predavanje na temo prepoznavanja različnih oblik zasvojenosti in spoznavanja različnih psihoaktivnih substanc. Po oblikah in poteh zasvojenosti ter o navadah, potrebah in snoveh, ki povzročajo zasvojenost, se bomo podali od črke A do črke Ž.

Predavanje bo izvajala Anita Grbić, dipl.soc.del., spec. zakonske in družinske terapije, ki izvaja individualne, partnerske in družinske terapije po metodi relacijske družinske terapije in k rešitvam usmerjene psihoterapije. Je tudi predsednica društva UP, kjer izvaja tudi svetovanje in terapevtsko delo na področju zasvojenosti.


7. 11. 2023, 18.00 | Ljudska univerza ZIK Črnomelj

Mateja Debeljak: KOMUNIKACIJA, KI ZBLIŽUJE

Vsi si želimo harmonije v nam pomembnih odnosih, lahkotnost komunikacije, bližine. V praktičnem življenju pa se zelo hitro oddaljimo od želene bližine. Odnosi postanejo naporni, začnemo so odtujevati. Ali obstajajo pravila/smernice v medsebojnih odnosih, ki se jih lahko naučimo in nam omogočijo boljše odnose? Na predavanju bomo spregovorili o vedenjih, ki se jih lahko vsak nauči in začne uporabljati v svojem vsakdanjem življenju za večjo harmonijo odnosov.

Predavanje bo vodila Mateja Debeljak, univ.dipl.soc.del,., spec. zakonske in družinske terapije, ki izvaja individualne, partnerske in družinske terapije po metodi relacijske družinske terapije in je strokovna vodja v društvu UP, kjer izvaja tudi svetovanje in terapevtsko delo na področju zasvojenosti.


28. 11. 2023, 18.00 | Velika dvorana KD Črnomelj

Marko Juhant: KOMPAS V VZGOJI

Čeprav vzgoja ni lahka in včasih izgubimo kompas, se naš trud dolgoročno poplača. Predavateljev pristop k vzgoji otrok je konkreten in praktičen, brez dlak na jeziku in ovijanja v vato (tako staršev kot otrok). Predavanje temelji na najboljših znanstvenih ugotovitvah na področju pedagogike, na praktičnih izkušnjah in dobri meri zdrave kmečke pameti. Vzgoja ni nepotrebno razvajanje in prekomerno zaščitništvo otrok.

Predavanje bo vodil Marko Juhant, specialni pedagog za področje obnašanja, čustvovanja in osebnosti, nekdanji ravnatelj, večni vzgojitelj in avtor številnih dobro prodajanih knjig o vzgoji otrok.


12. 12. 2023, 18.00 | Ljudska univerza ZIK Črnomelj

Društvo UP: MOČ BESED ALI KAR SEJEŠ, ŽANJEŠ

Besede lahko navdušijo, kličejo k spremembi, svarijo pred uničenjem, motivirajo ali peljejo v pogubo. Imajo neverjetno moč in če so primerno izbrane, imajo izjemno pozitiven učinek, tudi na umiritev in duševno ravnovesje. Interaktivna delavnica za posameznike in družine, ki v svojem življenju in medsebojnih odnosih želijo »sejati« dobro in z besedami vplivati na izboljšanje kakovosti življenja.

Predavanje bo vodil strokovni delavec iz Društva UP. Organizacja nudi brezplačne psihoterapije in svetovanja ter informiranja posameznikom, družinam, parom in mladostnikom, ki so se znašli v obremenjujoči situaciji, povezani z zasvojenostjo.


7. 11. 2023, 18.00 | Ljudska univerza ZIK Črnomelj

Društvo UP: OTROK V STISKI, JAZ PA NEKJE VMES

predavanje za starše na temo prepoznavanja in obvladovanja čustev, ki so za otroke in mladostnike razvojno težja kot za odrasle in katera pri starših sprožijo občutke nemoči in dvomov. Odkrivali bomo vzroke za nastanek stisk, prepoznavali čustva in njihovo ozadje ter iskali najboljše načine pogovora z otroki in mladostniki.

Predavanje bo vodil strokovni delavec iz Društva UP. Organizacja nudi brezplačne psihoterapije in svetovanja ter informiranja posameznikom, družinam, parom in mladostnikom, ki so se znašli v obremenjujoči situaciji, povezani z zasvojenostjo.