Projekt sta sofinancirala:
Javna agencija za knjigo RS in
Občina Črnomelj

IZBRANA NAJBOLJŠA MLADA PESNIKA IN NAJBOLJŠI RECITATOR LETA 2008

S sklepno prireditvijo, ki je bila vsredo, 11. junija 2008, ob 11. uri na Vinici in je bila posvečena 130-letnici rojstva Otona Župančiča, se je zaključila osemnajsta Župančičeva frulica. Projekt se je ob svoji polnoletnosti razširil tudi na srednješolske pesnike.

Na razpis za Župančičevo frulico 2008 se je prijavilo skupno 79 pesnikov in recitatorjev iz šestinštiridesetih (46) osnovnih in štirih (4) srednjih šol ter ene (1) tuje srednje šole.

zf_vinica_zik_2008_6
Romi Koželj - dobitnica Župančičeve frulice 2008 za najboljšega osnovnošolskega pesnika

Mladi pesniki so ustvarjali na temo Popotovanja- tema izhaja iz širšega konteksta Evropskega leta medkulturnega dialoga in zajema široko področje: od fizičnega ali fantazijskega potovanja po deželah in kulturah sveta do potovanja vase (v globine zavesti). Mladi recitatorji pa so za svoje nastope izbirali med petimi pesmimi našega velikega pesnika Otona Župančiča.

Strokovna komisija za izbor najboljšega pesnika v sestavi: Anita Starašinič, mag. novejše slovenske književnosti, Janko Lozar, dr. filozofije in univ. dipl. prevajalec ter Igor Divjak, mag. ameriških študij, literarni kritik in prevajalec je izmed desetih izbranih pesnikov, ki so se s svojimi pesmimi predstavili na Vinici, izbrala najboljšega osnovnošolskega oziroma srednješolskega pesnika. Dobitnika Župančičeve frulice 2008 sta postala:

  • Romi Koželj - najboljša osnovnošolska pesnica (OŠ Ledina, Ljubljana) in
  • Tine Krkoč - najboljši srednješolski pesnik (SŠ Veno Pilon, Ajdovščina).

Strokovna komisija za izbor najboljšega recitatorja v sestavi: Violeta Tomič, dramska igralka in voditeljica; Breda Kočevar, mladinska knjižničarka in pravljičarka in Helena Vukšinič, univ. dipl. komparativistka in prof. slovenskega jezika je izmed petih predhodno izbranih recitatorjev druge triade slovenskih osnovnih šol, ki so se na Vinici z izbrano Župančičevo pesmijo predstavili še enkrat, izbrala najboljšo recitatorko Župančičeve frulice 2008. Dobitnica pastirskega roga - simbola govorništva je postala:

  • Jelica Pantovič - najboljša recitatorka (OŠ Turnišče)

Župančičeva frulica tradicionalno sodeluje s prestižno hrvaško literarno manifestacijo Goranovim proljećem, kjer se vsako leto predstavi najboljši pesnik Župančičeve frulice. Tako se je na Župančičevi frulici 2008 predstavila tudi osnovnošolska zmagovalka Goranovega proljeća 2008 Lidija Milković iz OŠ Julija Kempfa iz Požege.

Poleg predsednikov strokovnih komisij za izbor najboljših: Violete Tomič in Igorja Divjaka, sta mlade literarne ustvarjalce in pesnike nagovorila pisatelj g. Janez Mušič in podžupan občine Črnomelj g. Pavel Zajc.

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je ob osemnajsti izvedbi Župančičeve frulice izdal izbor pesmi najboljših pesmi osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov.

Zbirka pesmi najboljših OŠ in SŠ pesnikov (pdf; 219 kB)

Župančičeva frulica že vseh osemnajst leti sledi svojim ciljem, ki so ob letošnjem Evropskem letu medkulturnega dialoga še toliko bolj izraženi:

  1. spodbujanje medkulturnega dialoga,
  2. promoviranje večjezičnosti, predvsem sosedskih jezikov in
  3. spodbujanje mreženja šol in partnerskih organizacij v jugo-vzhodni Evropi.

Mladi pesniki so letos ustvarjali na temo medkulturnega dialoga in se udeležili literarnih delavnic za mlade pesnike in recitatorje. Delavnice so potekale v slovenskem in hrvaškem jeziku. Najboljša osnovnošolska pesnica Župančičeve frulice 2007 Lara Zupančič, se je s svojo zmagovalno pesmijo predstavila na Goranovem proljeću 2008, najboljša hrvaška osnovnošolska pesnica Lidija Milković pa je nastopila na zaključni prireditvi Župančičeve frulice. Njeno pesem smo tudi objavili v pesniški zbirki najboljših OŠ in SŠ pesnikov Župančičeve frulice 2008.

Z izmenjavo in gostovanjem najboljših mladih slovenskih in hrvaških pesnikov smo spodbudili povezovanje njihovih šol in strokovno sodelovanje mentorjev. S skupnim sodelovanjem in načrtovanjem pri izvedbi projektnih aktivnosti je ZIK Črnomelj poglobljeno sodeloval s partnersko institucijo SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.